Kan vi göra saker på ett nytt och annorlunda sätt?

feedback ger dej vingarTystnad uppstod efter att jag avslutat min presentation för en grupp ledare på fabriken. Jag hade ett uppdrag på företaget att implementera ett nytt ramverk för ett ökat engagemang och därmed ökad prestation. Plötsligt harklade sig en av cheferna vid bordet och sa: “Jag har haft mina barnskor på mig ett antal år nu. Nu, när jag lyssnar på det du säger, inser jag att jag kan sluta gå i mina barnskor och äntligen ta på mig mina vuxenskor igen”. Det var en fantastisk slutsats och en kommentar som gick rakt in i hjärtat – jag förstod precis hur han kände sig!

Han refererade till den kultur av toppstyrning och kontroll som varit verkligheten för alla I företaget under de senaste 10 åren. Checklistor och kontrollsystem hade varit sättet att få saker gjorda. Detaljerade processer fanns för det mesta som skulle utföras och formulär för minsta uppgift fylldes i för att standardisera och kontrollera processerna. Rädslan för att släppa taget och ge ansvar till de vuxna medarbetarna hade hindrat ansvarstagande och varit sättet som man styrde företaget på.

Vårt nya ramverk byggde på en ny kultur – en kultur av delegering och proaktivitet, eget ansvar och beslutsmakt till de som står närmast besluten och har lättast att se konsekvenserna. Kontinuerlig uppföljning, stöd och feedback istället för kontroll. Fokus på framtida förbättringar och ett ständigt lärande. En kultur där VAD man presterade betydde lika mycket som HUR man presterade. En kultur där man inte letade syndabockar utan hjälpte varandra att nå gemensamma mål.

Förtroende mellan chef och medarbetare och en tro på att varje person kan och vill göra sitt allra bästa om vi bara ger dem möjlighet och frihet att försöka, är en förutsättning för att skapa engagemang. Vi är kapabla till så mycket mer om vi har stöd och förtroende från våra ledare. Och i dagens tuffa ekonomiska situation behöver vi leverera ännu mer med mindre resurser och då gäller det att jobba smartare! Ett sätt att göra detta är att använda medarbetarnas kreativitet och lita på kompetensen i vårt humankapital. Det är trots allt så att medarbetarna ÄR företaget till väldigt stor del.

Att släppa taget om kontrollen är något av det svåraste som finns, för vad kommer att hända? Kommer alla helt plötsligt att sluta leverera och inte göra nånting? Kommer vi verkligen att kunna lita på att det fungerar, att medarbetarna växer och motiveras av att ha tydliga mål i en verksamhet där man mäter resultatet istället för detaljstyr de dagliga uppgifterna? Jag tror att vi måste lita på det för som jag ser det finns det egentligen inga alternativ om vi ska kunna konkurrera i den här ständigt föränderliga världen.

Ett ledarskap präglat av agila värderingar blir ett måste i framtiden. Att våga lita på medarbetarna och skapa förutsättningar för engagemang blir det viktigaste konkurrensfaktorn. Om du känner dej som ledaren i början av det här inlägget, så är ni på rätt väg. Ta aldrig på de där barnskorna igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>