Lätt som en plätt att öka resultatet?

Det finns en ganska tydlig koppling som de flesta kan förstå och ta till sig – den mellan engagemang och prestation. Om du ökar engagemanget så ökar också prestationen, förutsatt att dina medarbetare springer i rätt riktning (detta är en viktig bisats som också är knuten till hur vi definierar engagemang). Det finns en hel del forskning som visar på sambandet, även om i alla fall jag tycker att det borde räcka med sunt förnuft och inse att det är klart att om man är engagerad så jobbar man också bättre och presterar mer? Och naturligtvis leder en högre prestation till ett ökat resultat – lätt som en plätt, eller hur?  Eller kanske inte…

engagement performance resultFrågan med stort F blir naturligtvis HUR vi då gör för att öka engagemanget. Och hur mycket tid behöver vi egentligen spendera på det? Den frågan är omöjlig att svara på men det gäller att skapa rätt förutsättningar för människor att kunna blir engagerade och för att nå önskat resultat i slutändan.

I den här bloggen kommer jag att skriva om vilka olika aktiviteter, åtgärder och förutsättningar som behövs i våra organisationer för att kunna öka resultatet med hjälp av engagemang och ökad prestation. Jag kommer dels att skriva om ”gamla och beprövade” metoder, men också hålla utkik efter den senaste forskningen och krydda med egen erfarenhet och egna tankar.

Jag börjar med att definiera vad jag menar med engagemang. Engagemang handlar inte bara om att ha kul på jobbet, även om kul är något som kan öka tillfredsställelsen med ett jobb. Engagemang är också knutet till organisationens mål och behov. Den optimala kombinationen av medarbetarens tillfredsställelse och maximeringen av organisationens mål är definitionen på engagemang. Så om E är Engagemang och MT är Medarbetarens Tillfredsställelsegrad och MB är Maximalt Bidrag till organisationen så blir E=MT+MB. Bägge delarna behövs för att skapa optimalt engagemang, maximal tillfredsställelse för medarbetaren, MEN bara om det också ger maximalt bidrag till organisationen. Tricket är att hitta balansen som optimerar engagemanget.

Ibland slänger jag ur mig ”det gäller bara att få dem att brinna och sen peka ut i vilken riktning de ska springa”. Men det är ju lättare sagt än gjort. Mer om detta kommer inom kort!

 

2 reaktion på “Lätt som en plätt att öka resultatet?

  1. Pia-Maria Thoren

   Hej Magnus,

   Vad är du intresserad av att höra mer om? Har många olika vinklingar på lager och det är alltid intressant att diskutera, så specificera gärna dina intresseområden och vad du har för åsikter :)

   Med vänliga hälsningar / Pia-Maria

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>