The Happiness Advantage!

Blev extremt inspirerad av den här talaren på TED-talk, en kille (Shawn Anchor) som forskar runt positivt tänkande och hur det påverkar våra liv och jobb:

Vi tror att vi behöver arbeta och bli framgångrika för att bli lyckliga, men kan det egentligen vara tvärtom? Kan det istället vara så att om vi är lyckliga så blir vi framgångsrika och producerar bättre saker? Kan det helt enkelt vara så att vi öppnar nya möjligheter för hjärnan att vara kreativ och lösa komplexa problem om vi känner oss glada och nöjda?

Vi får lära oss i skolan, av föräldrar och auktoriteter att om du arbetar hårt så blir du framgångsrik på jobbet och det leder till att du också blir lycklig. Om vi vände på det istället och började med att känna oss tillfreds så skulle det kunna vara en förutsättning för att kunna bli framgångsrik och ännu mer lycklig, mindre stressad osv.

Shawn menar att stress och negativitet blockerar istället för öppnar dina möjligheter att bli och leder till mer stress istället för den önskade effekten. Det blockerar lärande och kreativitet. Om man sätter på nyheterna så är det inte så mycket positiva nyheter, utan mest katastrofer, olyckor och terrorism. Det speglar också hur du flesta människor känner sig i världen – den genomsnittliga nivån är snarare mer negativ än positiv och om man inte jobbar emot det, så drar tyngdkraften nedåt av sig själv – det naturliga tillståndet är således inte lycka.

Jag tror att man själv väljer att tänka positivt och se möjligheter – det är ett personligt val man gör varje dag och om man inte gör det så kommer man att känna som de allra flesta och det är tyvärr inte främst glädje. Vill jag se hinder eller vill jag se möjligheter? Vad skulle gagna mig mest? Ingen kan utifrån göra mig glad om jag inte är mottaglig för det, men jag kan välja att vara glad trots att negativa händelser pågår i min omvärld. Insikten att det är jag och ingen annan som väljer hur jag ska reagera på omvärldens händelser ger en känsla av makt och att jag styr mitt eget liv.

Många människor jagar glädje som ett sätt att ”fixa” sina liv. De är inte nöjda med hur saker är och letar efter sätt att bli mer nöjda och glada på jobbet. Istället kan de faktiskt välja att känna sig tacksamma för vad de har och på så sätt känna mening. Om vi ändrar linsen genom vilken vi tittar på våra liv och händelserna i det, så kan vi också förändra hur vi upplever världen och vad det gör med oss.

Nåt att ta med sig till jobbet imorgon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>