En annan publik på Porthälla gymnasium

Hade i förra veckan förmånen att få prata inför en något annan publik än den vanliga (som oftast består av en mix av HR-personer, IT-konsulter och linjechefer). Via ett nätverk som heter Transfer blev jag kontaktad av en lärare för en gymnasieklass (ekonomisk linje, åk 3) som ville att jag skulle komma och prata om Corporate Social Responsibility. ”Nja”, sa jag, ”det är ju inte riktigt det jag gör, men eftersom eleverna håller på med Ung Företagsamhet och driver egna företag så kan jag ju berätta om varför det är så viktigt med engagerade medarbetare”

klassSagt och gjort, i brist på andra talare som kunde prata om CSR så tyckte den här läraren att det lät rätt okej. Som en parentes kan jag ju berätta att eftersom jag själv har 4 barn i åldrar mellan 17 och 23 så tyckte jag att jag var väl rustad för att för första gången stå inför en gymnasieklass.

Men på väg dit så insåg jag att det skulle bli mer utmanande än att prata inför min vanliga publik. Jag skulle behöva skapa ett större engagemang för att fånga uppmärksamheten och verkligen förklara på ett sätt som gick hem för att kunna skapa nåt bestående intryck.

Jag gick in med 100% energi och att berättade om hur viktigt det är att skapa jobb där man mår bra och känner sig nöjd och glad och hur man idag MÅSTE kunna erbjuda det som arbetsgivare om man ska kunna skapa resultat och konkurrera med andra företag.

I min presentationsbild finns det ett citat som lyder: ”Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid”. När jag visade den utbrast en av killarna i klassen ”Tror du på det?” ”Absolut!” svarade jag. ”Så du tror verkligen att jag skulle kunna bli miljonär då?” sa han. Grabben ifråga hade släntrat in 10 min för sent och slängt sig ner på en plats, kepsen bakofram. ”Javisst, sa jag, det sitter i ditt huvud. Ingen annan än du själv skapar ditt liv och du har 100% ansvar för hur det kommer att bli. Börja göra rätt saker bara!”

MovingMotivatorsframe800Jag lyckades verkligen fånga deras uppmärksamhet och när timmen var över hade vi både diskuterat engagemang (många spontana frågor) och spelat Moving Motivators från Management 3.0. Utvärderingen efteråt visade sig vara fantastisk: ”Bäst hittills!”, ”Hon var jättebra” och ”jättebra övning!” fanns bland kommentarerna.

Men min känsla var ändå bäst av allt! Vilken kick att se dem så intresserade, inte ens telefonerna som låg framför dem kunde konkurrera. En kille sa efteråt att han aldrig hört talas om nåt företag som jobbade med såna här saker och undrade hur vi lär upp dem som börjar.

Min rekommendation: Gå med i Transfer och berätta om ert jobb i skolorna – det ger så enormt mycket tillbaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>