På äventyr i Vitryssland med Jurgen Appelo

Sitter på flygplatsen efter två händelserika dagar i Minsk där jag talat på IT Spring. IT Spring är en årlig IT-konferens som lockar hundratals unga utvecklare med utländska och inhemska talare inom agila tekniker, workshopar i de senaste programvarorna och partyn med mycket vodka och livemusik.

piamia i MinskMottagandet var extremt generöst och teamet från dev.by, som anordnar konferensen, kunde inte ha tagit bättre hand om oss som kom utifrån för att tala och nätverka. Jag var i gott sällskap med bl a Jurgen Appelo (som skapat Management 3.0), Shannon Evans (ICAgile) från Washington DC och Markus Andrezak som flög in från Berlin för att tala om agil processförbättring.

Flyget dit från Stockholm (direkt!) var ett litet propellerplan med ca 6 passagerare varav en medpassagerare var Loreen som skulle uppträda samma kväll i Minsk. VISA kunde ordnas på flygplatsen och när väl alla papper var på plats, inkl. en obligatorisk hälsoförsäkring a 2 Euro, blev jag upphämtad av Sascha och chaufför på plats.

Målet var Hotel President (precis bredvid presidentpalatset) där konferensen redan pågått i en dag, det enda 5-stjärniga hotellet i Minsk. Jag hamnade under kvällen mitt i partyt med 500 konferensdeltagare på 11e våningen där man redan gjort slut på mat och sprit och festen höll på att gå mot sitt slut. Liveba

Dagen efter var Keynotes Day med alla internationella och ryska talare ända fram till 7-tiden på kvällen. Frukosten bjöd bl a på Champagne, men jag avstod, med tanke på dagens utmaningar :)ndet spelade sina sista låtar och Wargamesutmaningarna var på väg att avgöras. Bättre att gå och lägga sig och hämta krafter inför morgondagens utmaningar!

Jurgen Appelo inledde starkt med en sammanfattning av alla sina workouts för framtidens ledarskap Management 3.0.  Shannon Evans pratade om ”Organizational agility and transformation” och av vikten av att förändra kulturen som det sammanhållande kittet och inte försöka ändra processer, system, ledarskap och annat som isolerade företeelser.  Kulturen och värdegrunden måste ändras först och i takt med den kan man justera verktyg och processer att matcha ett nytt arbetssätt.

Intressanta föreläsare avlöste varandra under dagen och mitt tal kom ganska sent. Titeln var ”Agil HR i ett nötskal” och jag pratade om medarbetarengagemang, agilt ledarskap och agil HR (se bild).

Efter mig föreläste Markus Andrezak från Berlin om hur man kan arbeta för att förbättra processer på ett mer agilt sätt. Det visade sig att jag och Markus arbetat på samma konsultföretag (Capgemini) under exakt samma tidsperiod 2001 och när flygplanen kraschade in Twin towers i New York satt vi i samma kontorslandskap på Mölndalsvägen i Göteborg – världen är liten!

På kvällen tog konferensteamet med oss ut i centrum av Minsk för middag och lite ytterligare nätverkande. När vi gick hemåt mot hotellet höll jag på att gå in i presidentpalatset istället för hotellet (dessa låg bredvid varandra och hade exakt samma utseende!). Jurgen hejdade mig och sa att Lukasjenko hade nog inte uppskattat om jag kom instormande i presidentpalatset :)

Fantastiskt jobbat av dev.by och jag kan verkligen rekommendera ett besök i Minsk som är en mycket vacker stad med stora ytor och lugn citykärna.  På söndagen fick vi en rundtur med historia innan vi blev körda till flygplatsen för avfärd västerut. Minsk har som stad blivit jämnad med marken åtskilliga gånger, men varje gång byggt upp och återskapat de historiska byggnaderna.

Tack för den här gången – jag kommer gärna tillbaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>