Att bygga en katedral och skapa engagemang genom ”Line-of-sight”

Det finns en historia som väldigt bra beskriver vikten av att skapa mål och syfte med arbetet genom att peka på en större vision. Genom visionen kan man skapa en tydlig riktning och hur de delar som samverkar för att nå ett högre mål hänger ihop (s.k. ”Line-of-sight”). Här är den: stenhuggaren

En vandrare kom på vägen och passerade ett stenhuggeri. Han såg tre stenhuggare stå och arbeta med att hugga ut fyrkantiga stenar ur större stenblock. Vandraren gick fram till den första stenhuggaren och frågade vad han gjorde. ”Jag hugger sten ser du väl!” fräste mannen, ”Jag har hållt på med det här i 5 år och hur kul tror du att det är?”.

Vandraren gick vidare till nästa stenhuggare och ställde samma fråga. Svaret kom snabbt: ”Jag hugger stenar riktigt fyrkantiga så att de ska passa in i muren därborta” och så pekade han mot en hög stenmur som löpte utmed kanten av stenhuggeriet.

Vandraren gick återigen vidare och kom till den tredje stenhuggaren och frågade samma sak. Stenhuggaren log från öra till öra och sa: ”Jag bygger en katedral – den kommer att bli helt fantastisk när den blir klar. Muren du ser därborta är en del av den västra långsidan. Min uppgift är att hugga de här stenarna så att de passar perfekt in i murarna som kommer att utgöra väggarna i katedralen. Det blir något att visa mina barnbarn!”.

Vem tror du var mest nöjd med sitt jobb? Historien ovan visar på vikten av att veta vad som kommer att bli resultatet av det slit som du lägger ner varje dag på ditt jobb. Om man har en tydlig bild av var företaget är på väg och varför, är det lättare att finna mål och mening i de dagliga aktiviteter som man genomför och också lättare att veta vad som är viktigt att prioritera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>